Sosyal Medya

Güncel

Abdülkadir Selvi: Gül’ün adaylığını Akşener belirleyecek

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Abdullah Gül'ün adaylığının Meral Akşener'in tutumuna bağlı olduğunu iddia etti.



Devlet Bahçeli’nin çaÄŸrısıyla erken bir tarihe alınan CumhurbaÅŸkanlığı seçimleri, gündemin bir numaralı ana maddesi olmaya devam ediyor. Seçimle ilgili en çok konuÅŸulan konulardan biriyse 11. CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül’ün aday olup olmayacağı… Gazeteci Abdulkadir Selvi, bugünkü yazısında çok çarpıcı ifadeler kullandı.
 
Ä°ÅŸte Selvi’nin bugünkü yazısının bazı bölümleri:
 
Abdullah Gül’ün, muhalefetin ortak adayı olması için çaba gösteren Saadet Partisi Genel BaÅŸkanı Temel KaramollaoÄŸlu, Meral AkÅŸener’e bazı anket sonuçlarını sunmuÅŸ ancak AkÅŸener’i adaylıktan çekilmesi yönünde ikna edememiÅŸti.
 
KılıçdaroÄŸlu-AkÅŸener ile görüşmesine döndüğümüzde ise CHP lideri, milletvekili seçiminde ittifak modelleri üzerine bir sunum yapıyor. 5 ayrı ittifak senaryosuna göre milletvekili dağılımı gösteriliyor. CHP, Ä°YÄ° Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve BTP’nin ittifak yaptığı senaryoya göre, muhalefet, seçime ayrı ayrı girmeye oranla 86 milletvekili daha fazla çıkarırken, AK Parti ve MHP ittifakının milletvekili sayısı 297’de kalıyor. Tabii CHP hesabına göre. Bu strateji ErdoÄŸan, seçilse dahi Meclis çoÄŸunluÄŸunu ele geçirip, onu erken seçime zorlamayı hedefliyor. HDP’nin yer almadığı bir model olması nedeniyle AkÅŸener’in 5’li ittifaka soÄŸuk bakmadığı söyleniyor.
 
KILIÇDAROÄžLU’NUN ADAY TARÄ°FÄ°
 
Bu arada CHP Milletvekilleriyle yapılan toplantıda Kemal Kılıçdaroğlu,Cumhurbaşkanı adayına dönük bir tarif ortaya koyuyor.
 
"Adayımız ekonomiyi iyi bilecek, soÄŸukkanlı olacak, kavgacı olmayacak, Türkiye’yi kutuplaÅŸmadan uzak tutacak. O sakin olacak. Sakince Türkiye’de demokrasinin taÅŸlarının yerine oturmasını saÄŸlayacak. O sakin olacak çünkü kavgayı ben vereceÄŸim. Onun koÅŸturmasına gerek yok. Çünkü ben koÅŸturacağım.”
 
Bu tariften iki sonuç çıkıyor. Bir kendisi aday olmayacak iki Gül dışında CHP’nin içinden kafasında bir isim var. KılıçdaroÄŸlu, "Ekonomiyi iyi bilecek” deyince gözler Ä°lhan Kesici’ye dönüyor. Kesici henüz genel baÅŸkanla bu konuyu konuÅŸmadıklarını söylüyor. KılıçdaroÄŸlu, "Arkasında bir baÅŸarı öyküsü var” deyince milletvekilleri bu tariften EskiÅŸehir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Prof.Dr. Yılmaz BüyükerÅŸen’i anlıyorlar. Ecevit döneminde de ismi gündeme gelen BüyükerÅŸen bir adım önde gözüküyor.
 
KURGUYU AKÅžENER BOZDU
 
Kılıçdaroğlu,milletvekilleriyle toplantıyı bitirirken bir uyarıda bulunuyor.
 
"Ä°ttifaklar görüşülüyor. Kimse rahatsız edici beyanat vermekten kaçınsın” diyor. Anlaşılan o ki KılıçdaroÄŸlu kendi adayını çıkardığı ana kadar Gül’e yok demeyecek.
 
Gelinen aÅŸamada AkÅŸener’in kararlılığı nedeniyle Abdullah Gül konusundaki kurgu bozuldu. Gül’ün önünde SP’nin adayı olarak çıkma imkanı kaldı. Tabi o da bunu kabul ederse. Ä°bre çok adaylı seçime döndü. Ama AkÅŸener üzerindeki baskılar son bulmuÅŸ deÄŸil. Gül’ün kaderini AkÅŸener’in tutumu belirleyecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.